Gastronomie

Gastronomie

Gastronomie, een wetenschap van voedselbereiding, is een van de oudste takken van de geneeskunde. Het is ook de oudste wetenschap en het begin ervan gaat terug tot Egypte en Mesopotamiƫ. Het wordt vaak voedingswetenschap genoemd. Moleculaire gastronomie is de studie van de chemische en fysische veranderingen die plaatsvinden tijdens het kookproces.

De term wordt meestal gegeven aan de studie van het proces van voedselbereiding, met als belangrijkste doel de ontwikkeling van nieuwe recepten en nieuwe kookmethoden. De studie van de chemie van voedsel heeft een zeer complexe achtergrond. De geschiedenis van de moderne gastronomie begint in de renaissanceperiode in Europa, waar het wordt erkend als kunstvorm.

Koken werd door de oude Grieken en Romeinen als een kunstvorm beschouwd. Het koken van voedsel bracht veel oefening met zich mee en de behoefte aan een bekwame kok, die vuur kon gebruiken om zichzelf niet te verbranden. Het koken in de keuken maakte deel uit van de sociale activiteit van die tijd en omvatte veel wijn drinken en gokken. De eerste kookboeken werden in die tijd in Italiƫ gemaakt.